Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Franse feesten, j’adore!

De lekkerste Franse hapjes voor een feestje. Meer motivatie heb ik niet nodig, met die woorden ga ik helemaal los!

Oké… Nu zul je misschien denken: ga jij maar lekker los en dan zet ik gewoon een brie op tafel van AH Excellent merk. Aiiii, een steek in mijn halve Franse hart! Want het draait niet alleen om kaas bij de Fransen en ook niet alleen om de beroemde saucisson. Wanneer de Fransen gaan koken voor een feest, gebruiken zij de beste producten van het seizoen uit hun streek. Fransen zijn fier op wat hun landgoed voortbrengt en delen het maar al te graag met hun familie, vrienden en buren.

Laat ik je meenemen naar 2 jaar geleden. Ik zat in Lyon op school en logeerde bij een gastfamilie. Zo lief en enthousiast als ze waren werd ik overal mee naar toe genomen. Zo ook naar het grote familie feest ergens in de heuvels die vol staan met wijn ranken voor de Côte du Rhône. Uit het hele land stroomden familieleden naar het kleine dorpje waar het grote familie huis stond. Auto’s vol met zwaaiende en lachende mensen, en.. schalen vol met eten. Zelfgemaakte paté, 3 soorten tarte tatin, charlotte au chocolat, verse broden, stoofpotten, fruit salades, plakken ham, vis bavarois en kaas, kaas, kaas. Paradijs.
Borden worden vol geschept en aan elkaar doorgegeven en de wijn vloeit rijkelijk aan elke tafel in de tuin.

Gans, eend en everzwijn

Een ander voorbeeld van een mooi Frans feest. Mijn familie had een huisje in de Périgord, vlakbij Sarlat. Bijna elk jaar heb ik als klein meisje met mijn familie daar vroeger de zomer doorgebracht. Een prachtige streek met heerlijk eten, vaak wat zwaarder en vetter dan gebruikelijk. Hier eten ze veel gans, eend en everzwijn geserveerd met de paddenstoelen uit het bos. Wat ik mij nog goed kan herinneren was het dorpsfeest op zondag in een klein dorpje genaamd St. Genies. Op zondag was er een markt die uit 9 kraampjes bestond. De dag werd afgesloten aan de lange houten tafels, waar mensen hun aankopen gezamenlijk deelden en op aten. Uiteraard met een paar goede flessen wijn.

Ik heb nog een tijdje gewerkt op een camping aan de westkust, op Île de Noirmoutier. Je kan het al gokken, hier is vis! De boeren plaatsten daar palen in de zee, waar de mosselen zich aan nestelen. Bij eb reden de tractoren zo ver mogelijk door naar de palen om de mosselen te oogsten. Die je vervolgens 2 uur later op je bordje had liggen tijdens soirée moules et frites met de rest van de camping.

Iedereen is welkom

Dus: heb ik nou een paar echte toprecepten voor je die je kan serveren op een Frans feest? Jazeker, maar het gaat niet zozeer om de recepten. Je maakt eten met producten die je nauwkeurig hebt uitgezocht, het liefste op de markt. Je laat je adviseren door de marktmannen en -vrouwen wat je het beste kan combineren met elkaar. Je rekent minstens op 2 keer zo veel gasten als je eigenlijk in gedachten had. En je deelt. Je gooit de deur open, zet je eten op een hele grote tafel waar iedereen welkom is. Dat is een Frans feestje en dat maakt het eten ook zo lekker.

Wil je graag een typisch Frans gerecht op tafel zetten, deel ik bij deze mijn favorietjes met jou. Maar, eet het dan ook op de Franse manier. Met zijn allen.

Ook gek op Glamping? Join the team!

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Camping l’Ardechois

Ardèche, Frankrijk

  • Rustig gelegen
  • Natuurrijke omgeving
  • Persoonlijk karakter

Camping l’Ardechois is een rustig gelegen, kleine vijf-sterren familiecamping in een natuurlijke omgeving direct aan de Ardèche.

Pagina delen

Glamping.nl