Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Start je eigen glamping business

Iedereen heeft wel een droom die hij of zij graag uit wil zien komen. Echter komt deze voor velen niet uit, omdat ze de benodigde stappen niet willen of durven nemen. Is het jouw droom om in de toekomst een eigen glamping business te beginnen? En wil je graag weten wat daarvoor nodig is? Lees dan deze blog waarin ik je praktische handvaten geef om van start te gaan!

Wat is je motivatie?

Begin altijd bij jezelf en vraag je af waarom je precies een glamping wilt beginnen. Bedenk je dat je elke dag met gasten te maken krijgt. Je leven zal in het teken gaan staan van deze gasten het aan niks te laten ontbreken. Onderschat ook het schoonmaakgedeelte niet. Na elke gast moet er weer schoongemaakt worden voor de volgende. Zo zijn er natuurlijk nog een heel aantal andere dingen om voor jezelf op een rijtje te zetten. Trek uiteindelijk voor jezelf de conclusie of je de juiste motivatie hebt om dit avontuur aan te gaan. Vind hier een online glamping business gids die je kan helpen bij de volgende stappen.

Wie gaat je doelgroep worden?

Als je de juiste motivatie hebt is het tijd om na te denken over je potentiële doelgroep. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor families, koppels, backpackers, zakenreizigers en nog veel meer. Waar komt je doelgroep vandaan? Welke kenmerken hebben ze? Welke verwachtingen hebben ze ten opzichte van glamping? Stuk voor stuk belangrijke vragen om bij stil te staan. Het kiezen van je doelgroep in deze fase is van belang omdat het maken van latere keuzes hierop gebaseerd zal worden. Denk hier dus niet te makkelijk over en maak een weloverwogen beslissing!

glamping

Wat wordt je locatie?

Nu je doelgroep gekozen is kan je gaan nadenken over een locatie. Misschien heb je al een stuk land in bezit of is er iemand in je familie of vriendenkring met een stuk land. Zo niet, vraag dan eens bij boeren in de buurt. Boeren hebben vaak veel land in bezit, maar gebruiken dit niet altijd allemaal. Wellicht kan je een stuk land huren of pachten. Een andere mogelijkheid is het overnemen van een bestaande camping en deze transformeren naar een glamping. Op deze site vind je campings in Europa die te koop zijn. Welke keuze je ook maakt, houd altijd je doelgroep in gedachten.

Welke glamping accommodatie kies je?

Op je gekozen locatie komen natuurlijk uiteindelijk accommodaties te staan die je gaat verhuren. Maar voor welke soort glamping accommodatie ga je kiezen? Een degelijke lodgetent of safaritent? Of ga je voor iets bijzonders zoals een yurt of boomhut? Twee dingen zijn in elk geval van essentieel belang bij het kiezen van je soort accommodatie. Ten eerste moet het aansluiten bij de doelgroep die je gekozen hebt. Ten tweede is het van belang om je te onderscheiden van je concurrenten. Zorg ervoor dat jouw glamping iets bijzonders heeft wat andere glampings niet hebben, en dat maakt jouw glamping dan weer aantrekkelijk en uniek.

yurt glamping

Met welke regels moet je rekening houden?

Nadat je een accommodatie hebt gekozen, is het handig een bezoek te brengen aan de lokale gemeente. Over het algemeen willen gemeentes graag het lokale toerisme stimuleren, maar iedere gemeente heeft hier natuurlijk eigen regels en richtlijnen voor. Je zal in elk geval een vergunning moeten aanvragen om op je gekozen locatie een glamping te beginnen. Het is altijd beter om dit vooraf allemaal uit te zoeken, dan hier achteraf mee geconfronteerd te worden. En misschien kan je zelfs wel een subsidie krijgen als je bepaalde aspecten, zoals duurzaamheid, wilt doorvoeren in je glamping.

Hoe ga je het financieren?

Goed, niet het leukste om over na te denken maar de financiering en het budget zijn wel belangrijk voor het laten uitkomen van je droom! Wellicht heb je zelf een budget dat je kunt gebruiken voor de financiering. Zo niet, dan zal je bij de bank moeten aankloppen voor een lening. Een bank wil voordat ze een lening verstrekken in de meeste gevallen een business plan zien. Zet dus alles waar je eerder al over hebt nagedacht op papier en neem dit mee naar de bank. Op basis hiervan zullen ze bepalen of je een lening krijgt. Bedenk dat het beter is om klein te beginnen en later, als de business goed loopt, uit te breiden. Op deze manier heb je in het begin ook minder geld nodig.

Hoe nu verder?

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen ben je al een heel eind op weg. Maar nu gaat het natuurlijk pas echt beginnen! Het is belangrijk om alles op papier te zetten wat je moet gaan doen en wat je nodig hebt. Maak hier een soort checklist van. Werk deze dagelijks bij, zodat alles wat in je opkomt er op komt te staan. Vervolgens maak je van deze checklist een planning. Een planning is essentieel voor het laten slagen van je project. Deze planning wordt je houvast de komende periode totdat alles klaar is en je open kunt gaan voor gasten. Je gaat een spannende maar ook leuke periode tegemoet. En nog belangrijker, je droom gaat uitkomen!

Ben jij een startende glamping ondernemer? En wil je jouw business gelijk in het begin een boost geven? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor een samenwerking te bespreken!

Glamping.nl