Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Stedentip: Edinburgh

Ik moet eerlijk toegeven, het stond nooit hoog op m’n verlanglijstje om naar Edinburgh te gaan. Toch ben ik er een aantal weken geleden met een vriendin naar toe gegaan, om een andere vriendin op te zoeken. En nu ik er ben geweest raad ik het eenieder aan! Ik zou zelfs nog wel eens terug willen. Schotland bleek prachtig! De hoogtepunten deel ik met je in deze blog.

Edinburgh Castle

Wat fijn is aan Edinburgh is dat het geen heel grote stad is, en je dus in principe overal per voet kan komen. Het openbaar vervoer (bus, trein en tram) is overigens prima geregeld en de prijzen vallen me daarbij ook mee!

Wij verblijven die dagen vlak bij het station Haymarket en zijn met 15 á 20 minuten lopen bij de voet van Castle Rock, waar Edinburgh Castle op is gebouwd. Dit kasteel is echt een symbool van de stad en geeft je een prachtig panoramisch uitzicht. De stad kent een rijke historie en dat zie je overal terug. Het wordt ook niet voor niets het ‘Athene van het noorden’ genoemd! De oude en nieuwe stad staan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

edinburghcastle castle2

Royal Mile

De hoofdstraat van het oude centrum van de stad heet de Royal Mile en loopt vanaf Edinburgh Castle naar Hollyrood Palace (het werkpaleis van het koningshuis van Schotland). Hier vind je leuke winkeltjes, restaurantjes en geniet je van de middeleeuwse architectuur. En niet te vergeten whisky shops en proeverijen! Zeker een aanrader om even door heen te lopen en een hapje te eten. Op de Royal Mile vind je ook de St. Giles Kathedraal, een opvallend kenmerk van de stad, oorspronkelijk uit de 12e eeuw. Tevens het embleem van de Schotse voetbalclub Heart of Midlothian FC!

 royalmile whisky

Arthur’s Seat

Als je dan toch aan het einde bent van de Royal Mile, loop dan even langs bovengenoemd Hollyrood Pallace naar Arthur’s Seat toe. Arthur’s Seat maakt deel uit van een grote uitgedoofde vulkaan en via een aantal verschillende paden kun je naar de top op 251 meter wandelen. Ik (niks gewend) vind dit nog best pittig na een hele dag door de stad wandelen, maar het was het zeker waard! We worden namelijk na de wandeling beloond met een prachtig uitzicht over de stad, terwijl we zelf omringd werden door wolken, wat het ineens fris maakt. Dat helpt me herinneren aan het weer: we hebben één van de vier dagen zon gehad, verder was het typisch Schots weer. Regen dus. Maar dat mocht de pret niet drukken!

arthursseat arthursseat2

Loch Ness

Op één van die regenachtige dagen stappen wij ’s ochtends vroeg de Ness Buss in, waar wij worden ontvangen door onze gids met een fantastisch Schots accent (na een paar minuten wennen kan je ze best verstaan). Het belooft een lange dag te worden. En dat werd het ook, maar ik zou het zo nog eens over doen. We rijden Edinburgh uit en al snel zie ik niets anders dan groene heuvels om ons heen. De eerste stop is bij een whisky distilleerderij waar we een interessante rondleiding krijgen, en (om 10 uur ’s ochtends!) ook 12 jaar oude whisky mogen proeven. Daarna vervolgen we onze reis en rijden door de prachtige Schotse hooglanden, terwijl de gids ons verhalen vertelt over de geschiedenis van Schotland, de highlanders en lowlanders. Elke glen (vallei) had zijn eigen naam en verhaal en het zelfde geldt voor de vele lochs (meren) die we passeerden.

Bij Glencoe maken we een korte stop, waar ook ’toevallig’ een echte Schotse doedelzakspeler staat te spelen in de regen. Dat levert een typisch Schotse foto op (zie hieronder). Na een volgende lange rit komen we dan eindelijk aan bij het beroemde Loch Ness, waar we een boottocht maken van een uur met weer de nodige tekst en uitleg van een gids. Het is prachtig, en de lange rit echt waard! De tour met de Ness Buss is een goede manier om ook het echte Schotland buiten de stad Edinburgh te leren kennen. Echt een aanrader!

glencoe nessie

Ben je geïnspireerd om ook naar Schotland te gaan? Je kunt een unieke vakantie beleven in The Old Church of Urquhart, in de luwte van de highlands!

Ook gek op Glamping? Join the team!

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

Categorieën

Twitter


Glamping.nl