Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Champagne, Cava en Prosecco, wat is het verschil?

De lente is officieel gearriveerd en de zomer ligt op de loer. Dat betekend dat het weer tijd is om zomerdrankjes te drinken, op het terras of heerlijk voor de tent. All-time favoriet zijn de drankjes met bubbels: Champagne, Cava of Prosecco. Maar wat is eigenlijk het verschil? En waar komen ze precies vandaan?

Champagne

Champagne is misschien wel het meest bekende drankje van dit lijstje. Iedereen weet waarschijnlijk ook dat deze wijn uit Frankrijk komt. Champagne mag alleen die naam dragen als de druiven uit de Champagne-regio komen, een regio in het noordoosten van Frankrijk. Dat is in 1927 wettelijk vastgesteld. De hoofdstad van de streek is Reims, en op een half uurtje rijden van Reims ligt Epernay waar bekende champagnehuizen als Moët & Chandon, Perriër-Jouet en Castellane gevestigd zijn. De Champagnestreek bestaat in totaal uit vier regio’s: de Montagne de Reims, de Vallée de la Marne, de Côte des Blancs en Côte des Bar. Wist je dat Champagne eigenlijk ontstaan is door een fout? Anders dan bij ‘gewone wijn’ vindt er bij champagne een tweede gisting plaats zodat er bubbels ontstaan.

Cava

Het zusje van Champagne is Cava, de Spaanse variant op de Champagne. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Zowel Cava als Champagne fermenteert in de fles. Het grote verschil tussen deze mousserende wijnen zijn de druivensoorten. Voor Cava wordt meestal een mix van Macabeo, Parellada, Xarel-lo gebruikt. De druiven komen veelal uit de wijngebieden ten zuiden van Barcelona.

Prosecco

Broertje Prosecco is een ander verhaal dan Champagne en Cava. Het Italiaanse drankje is alleen gemaakt van de druif Glera (ook bekend als druif Prosecco), dat alleen boven de gebieden bij Venetië voorkomt. Prosecco fermenteert meestal in een tank in plaats van in de fles waardoor Prosecco een iets eenvoudiger karakter krijgt dan Cava of Champagne. Het gisten gaat sneller dan bij de andere mousserende wijnen en Prosecco kun je ‘ouder’ drinken dan Champagne of Cava. Prosecco is schuimig, fris, fruitig, jong en iets zoeter dan Cava en Champagne waardoor het voor de meeste mensen toegankelijker is.

Welk van de drie heeft jouw voorkeur? Proost!

champagne

Ook gek op Glamping? Join the team!

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Glamping.nl