Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Culinaire tips voor een foodcation in Zuid-Tirol

Dineren in een sterrenrestaurant óf in een berghut op 2.000 meter hoogte… In Zuid-Tirol, ofwel Südtirol, kan het allebei. De Italiaanse regio staat bekend om de gastronomie, om lekker eten. Mediterrane invloeden en de alpine-tradities vormen de basis van Zuid-Tirol’s keuken. Daar weten wij wel raad mee: een foodcation!

Naast luxe kamperen is ook goed eten op vakantie steeds meer een trend. Waar glamping ontstond na de samenvoeging van de woorden ‘glamorous’ en ‘camping’, is foodcation een gevolg van de woorden ‘food’ en ‘vacation’. Klinkt goed, niet? Speciaal voor de foodie-kampeerders ons ons hebben we vijf culinaire hotspots in Zuid-Tirol gevonden!

Aan tafel bij de boer

Traditioneel in Zuid-Tirol is dat boeren de deuren van hun wijnkelders openen voor gasten. Iedereen die het wil, kan hier genieten van een boerenkost en, niet onbelangrijk, wijn! De zogenoemde boerencafés zijn een populair alternatief voor de normale restaurants. Op de menukaart? Vooral producten van de eigen boerderij, zoals zelfgemaakte vruchtensappen, echte Tiroolse gerechten, regionale kaas, fruit uit de eigen boomgaard en Zuid-Tiroolse wijnen. Een goed voorbeeld is boerderij Pretzhof: http://www.suedtirol.info/livethebalance/farmhouse-cooking

.

.

Eten met sterren

Zuid-Tirol is de regio met de meeste sterrenrestaurants van Italië op basis van het aantal vierkante meter en het aantal inwoners. Wist jij dat? De regio kent maar liefst 19 Michelinsterrenrestaurants met totaal 22 sterren. Het eten in een sterrenrestaurant is voor de inwoners van Zuid-Tirol al een bijzonder uitje, laat staan voor jou als vakantieganger. De menukaarten zijn een smeltkroes van alpine en Italiaanse gerechten, veelal met lokale ingrediënten. Dat verschilt van stevige bergkost met kool en spek tot heerlijke pasta’s en zelfs verse vis en schaaldieren. Buon appetito!

Culinair genieten op hoog niveau

Eten in een berghut is niet per definitie van het hoge niveau als een sterrenrestaurant, maar het heeft wél de sfeer die je hier zoekt. En trouwens: ook in diverse berghutten kun je eten op hoog niveau, om er maar even een cliché in te gooien. Een voorbeeld is de kleine en romantische berghut Gostner Schwaige waar de jonge chefkok Franz Mulser de gerechten bereid voor maximaal 25 gasten per avond. Zijn producten zijn deels afkomstig uit de groentetuin naast de berghut, die onderhouden wordt door zijn moeder.

Puur Zuid-Tirol

De delicatessenzaak ‘Pur Südtirol’ is goed het aanbod van eerlijke en lokale producten. De fijnste spek, biologische groente en fruit van het seizoen, zelfgebakken brood, wijnen en vruchtensappen; je vindt het er allemaal.Tevens is het ook mogelijk de producten vooraf te proeven in de winkel, door bijvoorbeeld net als de Zuid-Tirolers aan de bar een plankje te bestellen. Leuk! De winkel is te vinden in de steden Merano, Brunico en Bolzano.
www.pursuedtirol.com

.

.

Aperitief in Bolzano

Hugo en Aperol Spritz: wie kent ze niet? De zomerdrankjes die de laatste jaren aan populariteit gewonnen hebben. Ook in Zuid-Tirol zijn de drankjes in grote getale aanwezig! Onze tip: geniet zoals de Zuid-Tirolers doen, met een aperitief op een terrasje in Bolzano. Leuk detail: het verfrissende drankje Hugo is gemaakt van vlierbloesemsiroop, prosecco, mineraalwater en een vleugje munt.

Buon appetito!

Ook gek op Glamping? Join the team!

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Glamping.nl