Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Duurzaamheid en Glamping

Wist je dat de toeristische sector een van de grootste economieën ter wereld is, zelfs groter dan de voedselindustrie of de autosector? Aan de ene kant is dit natuurlijk mooi, want toerisme is vaak de belangrijkste inkomstenbron voor derde wereld landen. Aan de andere kant betekent het dat de druk op natuur, milieu en cultuur van toeristische bestemmingen steeds groter wordt. Populaire bestemmingen zoals Venetië en Barcelona kunnen het aantal toeristen inmiddels niet meer aan. Maar ook onze hoofdstad, Amsterdam, wordt overspoeld door toeristen. Hoog tijd dus om actie te ondernemen!

Transport

Er is gelukkig ook goed nieuws! Kamperen, en daar scharen we voor het gemak glamping ook maar even onder, is namelijk een van de meest milieubewuste manieren van vakantie vieren. Kies je er echter voor om het vliegtuig te pakken naar je bestemming dan doe je dit alweer teniet helaas. Bereken hier hoeveel CO2 jouw vliegreis uitstoot, en compenseer deze dan door middel van Greenseat. Kies je in plaats van het vliegtuig voor de auto dan wordt je uitstoot al een stuk minder. Wil je echt milieubewust bezig zijn? Kies er dan voor om met de bus of de trein te reizen en geniet onderweg dan ook nog van de mooie uitzichten!

transport bus

Accommodatie

Naast je transportkeuze is de keuze van je accommodatie ook belangrijk om je voetafdruk te minimaliseren. Bekijk de aanbieder eerst kritisch op een aantal aspecten voordat je gaat boeken. Aspecten om rekening mee te houden zijn het gebruik van duurzame materialen, het opwekken van groene stroom en de mate van recyclen. Als de accommodatie een internationaal keurmerk zoals Green Key of Travelife heeft, betekent dit dat ze aan bepaalde voorwaarden op het gebied van duurzaamheid voldoen. Op zowel Ecobnb als de Groene vakantiegids hebben ze al een selectie gemaakt van duurzame accommodaties en er staan ook een aantal glampings tussen!

Activiteiten

Je raadt het waarschijnlijk al, maar alle activiteiten waar gemotoriseerd vervoer bij komt kijken zijn slecht voor het milieu! Dus hop, huur die mountainbike en verken de omgeving met de fiets. Kom jij straks terug met een betere conditie dan voordat je op vakantie ging? Zorg dan dat je je vooral per fiets of te voet verplaatst. Wil je toch ergens naartoe waar je niet met de fiets of te voet kan komen? Neem dan het openbaar vervoer in plaats van je eigen auto, dit scheelt toch weer. Boek een activiteit altijd bij een lokale organisatie, zodat je zeker weet dat het geld bij de lokalen terecht komt en niet bij de grote touroperators. En last but not least, blijf ver uit de buurt van dieronvriendelijke activiteiten, zoals olifantenritten of dolfijnenshows.

Eten en drinken

Het bezoeken van een lokale markt is naast ontzettend leuk ook duurzaam. Hier worden veel lokale producten verkocht én kom je in contact met de bevolking. In de regel geldt dat van hoe verder weg een product komt hoe minder duurzaam het is. Neem daarnaast als je naar de markt gaat een eigen tas mee, zodat je geen plastic tas hoeft te gebruiken! Hier lees je meer tips over het tegengaan van voedselverspilling. Neem daarnaast altijd je eigen drinkfles mee, bijvoorbeeld een Dopper. Op veel plekken heb je tegenwoordig tappunten waar je je fles bij kan vullen. Zo hoef je geen plastic flesjes te kopen en draag je niet bij aan de plastic vervuiling in de oceaan. Ben je nou in een land waar je het kraanwater liever niet drinkt? Koop dan een LifeStraw Go of Bobble waterfles. Deze flessen hebben een ingebouwd filter waardoor je alsnog schoon water kunt drinken.

lokale markt

Touroperators

Er zijn meerdere touroperators in Nederland die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar de belangrijkste speler op dit gebied in Nederland is toch wel Better Places. Better Places is een reisorganisatie die tegelijkertijd een social enterprise is. Naast dat ze als organisatie een duurzaam doel hebben, hebben ze ook een maatschappelijk doel. Het behalen van winst is geen primair doel, maar de behaalde winst wordt gebruikt om een verschil in de maatschappij te maken. Maar ook een grote speler op de glampingmarkt heeft een uitgebreid duurzaamheidsbeleid. Vacanceselect wil haar collega’s en partners, maar ook haar consumenten bewust maken van duurzaamheid en duurzame keuzes stimuleren.

Ik hoop dat je door deze blog geïnspireerd bent geraakt om de volgende keer ook wat duurzamer op reis te gaan. Heb jij nog goeie tips of ervaring met een duurzame camping? Neem vooral contact met ons op en deel je verhaal!

Glamping.nl