Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Het verschil tussen kamperen en glamperen

Vraag jij je wel eens af wat nou precies het verschil is tussen een camping en een glamping? Dan ben je gegarandeerd niet de enige! Wil je weten of jouw voorkeur ligt bij kamperen of glamperen? Lees dan deze blog met de 7 verschillen en kom erachter of je een kampeerder of glampeerder bent!

1. Het verblijf

Als echte kampeerder neem je je eigen tent, vouwwagen of caravan mee. Vervolgens zet jij deze zelf op, met eventueel hulp van de buren, op een plekje op de camping. Vooral in de tent heb je weinig luxe, de caravans zijn tegenwoordig wel in luxere uitvoeringen te verkrijgen.

Heb je geen zin om zelf je tent op te zetten? Dan kies je voor een glamping tent natuurlijk! De meest bekende vormen zijn de lodgetent en de safaritent. Deze tent staat al helemaal voor je gereed als je aankomt op de camping, geen gedoe met tentstokken en haringen.

2. Slapen

In je eigen opgezette tent is net genoeg ruimte om een luchtbed of matje neer te leggen. Met een slaapzak en geïmproviseerd kussen zal je zo je nachten doorbrengen. Hopende dat het ’s nachts niet zal aanvoelen alsof het -10 is en je een muts en dikke trui aan moet trekken.

’s Ochtends uitgerust wakker worden zonder last van je rug. Klinkt dat als muziek in je oren? In je glamping accommodatie staat een heerlijk bed voor je klaar. Volledig opgemaakt als je aankomt en met een dekbed en echt kussen. Het is bijna net zoals thuis!

3. Sanitaire voorzieningen

Als echte kampeerder vind je het niet erg om met je toiletrol onder je arm elke keer naar het toiletgebouw te lopen als je naar het toilet moet. Van privacy absoluut geen sprake, elk hokje heeft dan wel een deur, maar daar is ook alles mee gezegd. Ook de hygiene wil nog wel eens te wensen overlaten, met zoveel mensen die de voorzieningen gebruiken.

Ben je meer gesteld op je privacy en hou je wel van een schoon toilet? Bij je glamping accommodatie zit meestal een badkamer met eigen toilet en douche. Nooit meer wachten in de rij totdat je eindelijk aan de beurt bent om te douchen. Überhaupt het hebben van stromend koud en warm water in je tent is een hele verademing, geen gesjouw meer met jerrycans vanaf het toiletgebouw.

4. Eten

Elke avond het gasstelletje weer aan om hierop een simpele maaltijd te bereiden. Een kampeerder draait zijn hand er niet voor om. Voor hem geen uitgebreid diner, maar een eenvoudige voedzame maaltijd die gegeten wordt van een plastic bord met wegwerpbestek.

Uitgebreid koken kan wel in een glamping accommodatie. Deze is namelijk uitgerust met een heuse keuken waarin alle basis benodigdheden aanwezig zijn om een lekkere maaltijd te bereiden. Vervolgens strijk je met het hele gezin neer op de veranda voor jullie tent om rustig te genieten van het eten en samenzijn. Indien je toch geen zin hebt om te koken ga je natuurlijk een lekkere malse biefstuk eten bij het restaurant op de glamping.

5. Temperatuur

Je kent het wel, je kruipt ’s avonds je tent in en je wordt midden in de nacht wakker. Het voelt aan alsof het hartje winter is en je ligt te rillen van de kou. Met een extra trui en deken over val je uiteindelijk weer in slaap. Vervolgens word je ’s ochtends badend in het zweet weer wakker. De zon staat vol op je tent en het voelt aan alsof het minstens 40 graden is binnen.

In je glamping accommodatie heb je geen last van zulke grote temperatuur schommelingen. Vaak is er verwarming en/of airconditioning aanwezig. Dus als het s’ nachts koud is draai je gewoon de verwarming wat hoger om vervolgens overdag de airco aan te zetten, ideaal!

6. Koffie

Voor veel Nederlanders is het eerste kopje koffie ’s ochtends heilig. Maar hoe kom je aan een kop koffie als je in je eigen tent verblijft? Je raadt het misschien al: dat wordt een kop oploskoffie. Eerst wachten totdat het water kookt boven je gasstel, en dan genieten van een ‘heerlijke’ kop koffie.

Een kop vers gezette Nespresso koffie, dat is fijn wakker worden toch? Tot de uitrusting van je glamping tent behoort natuurlijk ook een heus koffiezetapparaat. Je hoeft alleen maar op het knopje te drukken, even te wachten en je kan de dag goed van start.

7. Wildlife

Tijdens kamperen deel je de omgeving samen met alle dieren die daar leven. Mieren in je slaapzak, een muis die je brood opknabbelt, een uil die je ’s nachts wakker houdt, je neemt het allemaal voor lief. Niks mooiers dan één zijn met de natuur toch?

Als glampeerder heb je ook waardering voor de natuur, maar geef je daar op een andere manier invulling aan. Je vindt het leuk om wilde dieren te zien, maar het liefst op een afstandje en achter een hekje. In je accommodatie zal je gelukkig niet zo snel last hebben van dieren, al het eten kan namelijk ‘wildlifeproof’ opgeborgen worden in de koelkast of keukenkastjes.

En, hoe ga jij je volgende vakantie doorbrengen na het lezen van deze blog? Back-to-basic als een echte kampeerder? Of ga je voor luxe en boek je een glamping vakantie? Wil je voor een glamping vakantie gaan, kijk dan eens verder op onze website voor inspiratie en de mooiste glampings!

In deze blog kan de indruk gewekt worden dat kamperen en glamperen een wereld van verschil is. Echter worden er op veel campings zowel kampeer- als glamping mogelijkheden aangeboden. Daarnaast kan uit deze blog een lichte voorkeur blijken voor glamping ten opzichte van kamperen, maar dit is omdat wij nou eenmaal enorm fan zijn van glamping! Maar om misverstanden te voorkomen zien wij ook zeker wel de charme in van ouderwets kamperen en even heerlijk back to basic te gaan.

Glamping.nl