Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

5 Tips voor duurzamer kamperen

Hoewel kampeervakanties over het algemeen al veel duurzamer zijn dan all-inclusive vakanties in een groot resort, zijn er toch manieren om je vakantie nog duurzamer te maken. Lees hier 5 tips over hoe je nóg duurzamer kunt kamperen!

Bron: Unsplash

Reis met de auto i.p.v. het vliegtuig

Hoewel dit waarschijnlijk wel voor zich spreekt, is het toch belangrijk om te vermelden. Het reizen per vliegtuig is veel schadelijker voor het milieu dan het reizen per auto. Volgens Milieu Centraal draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Nog beter zou zijn om met de trein naar je vakantiebestemming te reizen, maar dit is vanwege de bereikbaarheid, de prijs en het gemak vaak niet de handigste optie. Wanneer je met de auto reist en toch zo zuinig mogelijk wilt rijden, probeer dan zo minimalistisch mogelijk in te pakken. Want hoe zwaarder de auto, hoe meer je auto verbruikt. 

Kies voor een camping met ecologisch keurmerk

Zoek je een echt duurzame camping? Ga dan op zoek naar een camping met een internationaal keurmerk, zoals het Green Key keurmerk bijvoorbeeld. Dit keurmerk geeft aan dat de eco kampeerlocaties voldoen aan strenge eisen op het gebied van onder andere waterverbruik, energiebesparing en afvalverwerking. Let wel op: de term ‘eco’ is niet beschermd. Iedere camping kan zichzelf ‘eco’ noemen, maar hoe ze dit in de praktijk invullen, verschilt per camping. Voor meer zekerheid van een duurzame camping is het dus raadzaam om te kijken naar een erkend keurmerk. 

Beperk je plastic afval

Probeer (net als je thuis al doet waarschijnlijk) ook op reis je plastic afval zoveel mogelijk te beperken. Koop zo min mogelijk wegwerpplastic en koop geen plastic tasjes bij je boodschappen. Hoewel deze in Nederland al bijna nergens meer gratis worden meegegeven, is dit in het buitenland vaak nog niet het geval. Neem in plaats daarvan je eigen tas mee die je kunt hergebruiken. Bovendien is het beter om een eigen hervulbare waterfles mee te nemen dan telkens wegwerpflesjes te moeten kopen. Tegenwoordig kun je bij outdoorwinkels drinkflessen met een filter kopen. Zo kun je toch veilig het kraanwater drinken en hoef je niet telkens plastic flesjes te kopen.

Zonne-energie

Tijdens de zomer is er (meestal) lekker veel zon. Daar kun je goed gebruik van maken, want er zijn allerlei producten op de markt die op zonnepanelen werken. Super handig voor als je op een camping bent waar geen elektriciteit is en het is bovendien erg duurzaam! Wanneer je met de caravan of camper op pad gaat kan het waardevol zijn om te investeren in zonnepanelen op je dak. Hiermee kun je zelfs een aantal dagen zelfvoorzienend kamperen. Daarnaast zijn er ook andere slimme gadgets waarmee je je eigen energie kan opwekken. Denk aan opladers op zonne-energie en lampen die je overdag in de zon oplaadt, zodat je s’ avonds gezellig licht geven bij de tent!

Koop lokale producten

Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt bij duurzaamheid, is is het kopen van lokale producten op bestemming. Lokale en regionale producten zoals groente en fruit hebben weinig voedselkilometers afgelegd en zijn dus milieuvriendelijker dan producten die van ver moeten komen. Daarnaast is het ook nog eens erg leuk om tijdens je vakantie lokale producten te kopen op marktjes bijvoorbeeld. Zo leer je lokale smaken kennen en het is een leuke manier om lokale gerechten te ontdekken. Bovendien steun je de lokale bevolking door het kopen van lokale producten, doordat zij weer verdienen aan de aankopen van toeristen.

Meer weten over duurzaam kamperen? Check ook deze pagina!

Ook gek op Glamping? Join the team!

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Categorieën

Pagina delen

10

Familie van Schaik, 16 februari 2016

Wij komen hier zeker terug!

Een heerlijke ruime camping. In onze periode zat alles vol, maar daar was op de camping qua drukte niets van te merken. De service van de pendelbus naar het strand was ook prima. Wij gaan er zeker een keer naar terug!

Bezocht in juli 2016 met gezin.

Bestemming bekijken

Glamping.nl