Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Vijfde editie van The Glamping Show

Vorige week was ik aanwezig op The Glamping Show in Birmingham. Het woord ‘Glamping’ – een samenvoeging van Glamourous en Camping – kwam zo’n dikke tien jaar geleden in gebruik in Engeland. Sindsdien is de markt voor luxe kamperen enorm gestegen. Op de locatie van NAEC Stoneleigh vlakbij Warwickshire kon je 20 tot 22 september dan ook alles vinden op het gebied van Glamping.

Foto van The Glamping Show

Engeland zou Engeland niet zijn als het niet zou regenen, maar alle exposanten die op het buitenterrein hun glampingaccommodaties hadden opgezet verwelkomden het slechte weer met enthousiasme. Zo konden we goed zien dat ze bestand waren tegen het gure weer in Groot-Brittannië en hoe warm en gezellig het dan juist binnen kan zijn. Ook konden sommige leveranciers met dit weer goed uitleggen waarom je bijvoorbeeld heaters en verwarming in de accommodatie moet hebben.

Foto van The Glamping Show

Vijfde editie van The Glamping Show

De Glampingshow kent alweer haar vijfde editie. In Groot-Brittannië is het in die tijd uitgegroeid tot dé toonaangevende beurs op het gebied van glamping en luxe kamperen. Bovendien is de Engelse markt steeds meer een markt geworden van ‘staycation’. Zeker nu ook nog eens de Brexit voor de nodige onzekerheid zorgt.

Naast de vele exposanten die hun dienst of product toonden, was er ook veel tijd en ruimte ingebouwd voor seminars, trainingen en workshop. Veel beginnende of aankomende glampingeigenaren zijn – zo blijkt – toch vooral op zoek naar kennis. Kennis over marketing, over reserveringen afhandelen, over regelgeving, over logistieke zaken.

Foto van The Glamping Show

De Engelse glampingmarkt wordt op dit moment grotendeels gevormd door veel kleinschalige locaties met enkele safaritenten, Bell tenten of Pods. Onder andere babyboomers die met pensioen zijn en jongeren die graag een duurzame en natuurlijke vakantie-ervaring willen neerzetten vormen een groot deel van de markt.

Foto van The Glamping Show

Zelf mocht ik een seminar geven met als titel: ‘Wat kan de UK markt leren van Europa?’. Hierin behandelde ik vooral dat de term glamping op dit moment nog voor veel onduidelijkheid zorgt. Wat de één onder glamping vindt vallen, vindt de ander toch echt geen glamping. Bovendien buitelen leveranciers, fabrikanten en marketeers over elkaar heen om de term te claimen. In december van dit jaar hopen we dan ook om de eerste resultaten van ons eigen onderzoek te kunnen presenteren waarbij de centrale vraag was: “Wat is Glamping?”

Foto van The Glamping Show

In gesprek met exposanten en bezoekers

Ook in gesprek met de Engelse exposanten en bezoekers merk ik dat er vele visies zijn op wat glamping is, of moet zijn. Juist daarom is de Glamping Show ook zo belangrijk, om mensen uit deze industrie samen te laten komen. Glamping is inmiddels een volwassen vakantiemarkt geworden. Een markt die constant in beweging blijft.

Foto van The Glamping Show

Campingeigenaren Peter en Lisa, die de afgelopen drie jaar naar de Glamping Show zijn gekomen, zeggen het volgende: “We zijn op dit moment onze kleinschalige camping aan het aanpassen naar een glamping site. We geloven dat we zo beter inspelen op de wensen van de huidige consument. Bovendien kunnen we op deze manier vaak ons seizoen verlengen en de gemiddelde prijs verhogen. We vinden het handig om elk jaar weer terug te komen om zo alle innovaties op de voet te volgen”.

Foto van The Glamping Show

En innovaties zijn er genoeg! Zo sprak ik ook kort met twee Nederlandse ondernemers van Tropical Hangout. Een soort ‘hangout’ plek van meerdere hangmatten dat al eerder succesvol op verschillende festivals is geplaatst. Het speelse product met natuurlijke uitstraling past goed in het plaatje van glamping en luxe kamperen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij veel belangstelling hebben gehad.

Uitkijken naar de volgende editie

We kijken nu alweer uit naar de volgende editie. Deze staat vooralsnog gepland op 19 tot en met 21 september 2019. Je vliegt vrij makkelijk, goedkoop en snel met KLM naar Birmingham. Vanaf daar is het een korte rit van zo’n 20 minuten naar het Stoneleigh terrein. Er zijn goede hotels in de buurt te vinden, maar uniek voor deze editie was ook de mogelijkheid om in verschillende glampingaccommodaties ter plaatse te overnachten. Zo kan je glamping in de Engelse regen zelf goed ervaren.

Ook gek op Glamping? Join the team!

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Glamping.nl